[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Istnieje wiele ró¿nych teorii (czêsto ze sob¹sprzecznych) na temat, ile cz³owiek potrzebuje p³ynów.Np.jogowie pij¹ wodêma³ymi ³ykami i co pó³ godziny, od 2 do 4 litrów, Tybetañczycy tylko wtedy,kiedy chce im siê piæ, Francuzi woleliby wino od wody.Co kraj, to obyczaj.Jaradzê Wam kierowaæ siê starym tybetañskim powiedzeniem: „pij tyle wody, ilepotrzebuje organizm, bo ona zawsze znajdzie wyjœcie”.Co jest lepsze: herbata czy kawa?I herbata i kawa s¹ korzystne dla zdrowia tylko wtedy, kiedy spo¿ywamy je zumiarem (wed³ug mnie 2 szklanki dziennie kawy albo herbaty).W takiej iloœcinapoje te maj¹ korzystny wp³yw na uk³ad kr¹¿enia, od¿ywiaj¹ miêsieñ sercowy,mózg i odprê¿aj¹ uk³ad nerwowy.Z istniej¹cych gatunków herbaty, najbardziej korzystna dla zdrowia jestzielona, poniewa¿ w swoim sk³adzie zawiera oko³o 80 ró¿norodnych, niezbêdnychnaszemu organizmowi, elementów.Zielona herbata wzmacnia zêby, oczyszcza krew, oczyszcza pory naszej skóry.Jest to wspania³y œrodek profilaktyczny przeciwko kamieniom w w¹trobie, nerkachi pêcherzu moczowym, posiada w³aœciwoœci bakteriobójcze.(Zielon¹ herbatênajlepiej piæ s³abo zaparzon¹, poniewa¿ zbyt mocna podra¿nia uk³ad pokarmowy).Oprócz tego zdrowa jest herbata z liœci czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy,miêty, melisy, rumianku itp.Czarne gatunki herbaty s¹ mniej korzystne dla zdrowia, poniewa¿ w ich sk³adzieznajduj¹ siê substancje garbnikowe, które wysuszaj¹ uk³ad pokarmowy.¯eby zminimalizowaæ „szkodliwe” dzia³anie czarnej herbaty, podczas parzeniapowinno siê dodawaæ przynajmniej jeden liœæ laurowy, w wyniku czego herbatanabiera delikatnego aromatu, a szkodliwe substancje znajduj¹ce siê w herbaciezanikaj¹.Najlepiej jest piæ herbatê œwie¿o zaparzon¹, wtedy dzia³a ona krzepi¹co.Jeœlizaparzona herbata posta³a kilka godzin, tworz¹ siê w niej szkodliwe„substancje”.Ludzie maj¹ ró¿ne gusty i ró¿ne przyzwyczajenia.Niektórzy mog¹ piæ herbatê lubkawê w ogóle bez cukru, inni przeciwnie, bez cukru piæ nie Potrafi¹.Podczasparzenia trzeba na jedn¹ szklankê dodawaæ przynajmniej Pól ³y¿eczki cukru.Cukier podwy¿sza walory herbaty i w ma³ych iloœciach (2 ³y¿eczki dziennie) jestorganizmowi nawet potrzebny.Kilka uwag dotycz¹cych cukru.Bia³y rafinowany cukier to chyba najbardziejniebezpieczny produkt naszego wieku.Generalnie mo¿na stwierdziæ, ¿e u¿ywany wnadmiarze rujnuje nasz organizm, poniewa¿ wyp³ukuje z nas wapñ i wiele innychmikroelementów.Jednak istnieje recepta, która pozwala z cukruwroga, zrobiæ cukierprzyjaciela.Do szklanego naczynia o objêtoœci 1 1/22 litrów wsypaæ 750 gramów cukru(kryszta³u), 200 ml przegotowanej lub topionej wody i 200 ml miodu (ulubionegogatunku).Wszystkie te sk³adniki nale¿y wymieszaæ i odstawiæ na 8 dni(przechowywaæ w temperaturze pokojowej), mieszaj¹c ca³oœæ trzy razy dzienniedrewnian¹ ³y¿k¹.W wyniku zachodz¹cych reakcji chemicznych sacharoza (którapoch³ania wapñ), pod wp³ywem miodu i wody rozk³ada siê na glukozê i fruktozê,które s¹ bardzo zdrowe.Bia³y cukier mo¿na zast¹piæ miodem, br¹zowym cukrem lub niskos³odzonymiprzetworami z owoców (d¿emy, konfitury).Nale¿y co jakiœ czas zmieniaæ gatunkidodawanych do herbaty cukrów.„Pamiêæ wody”Woda ró¿ni siê od wszystkich zwi¹zków wystêpuj¹cych w naturze tym, ¿e posiadazdolnoœæ przechowywania informacji lub mówi¹c proœciej – posiada pamiêæ.Wiemy ju¿, ¿e komórki naszego cia³a w 70% sk³adaj¹ siê z wody.Jeœli s¹ tokomórki chorego narz¹du, to woda wchodz¹ca w ich sk³ad przechowuje informacje ochorobie.Lekarstwa na jakiœ czas zmieniaj¹ strukturê wody w komórkach, ale pocyklu leczenia woda znów usi³uje „przypomnieæ sobie” informacjê o chorobie.Wrzeczywistoœci te procesy s¹ bardzo skomplikowane, oparte na tysi¹cachró¿norodnych reakcji.Nie bêdziemy wnikaæ w szczegó³y olbrzymich formu³.Dlanas istotne jest sedno sprawy, które myœlê, ¿e Pañstwo zrozumieliœcie.Teunikatowe w³aœciwoœci wody maj¹ dobre i z³e strony.Do z³ych nale¿y „pamiêæ” ochronicznych chorobach.Czy jest na to jakaœ rada? Aby pozbyæ siê chorobynale¿y spróbowaæ zmieniæ strukturê wody w organizmie.Jak to zrobiæ?Na pewno nie jest to panaceum, ale niektóre osoby po wykonaniu poni¿ejopisanych zabiegów, odczuwa³y gwa³town¹ poprawê zdrowia.1.Przez piêæ miesiêcy w roku nale¿y stosowaæ do picia i przygotowywaniaposi³ków tylko wodê z roztopionego lodu (w okresie jesiennozimowym).2.Piæ œwie¿o przygotowane soki warzywne lub owocowe, oko³o 1/2 do 1 litra wci¹gu dnia (w okresie wiosennoletnim).„Cud sokoterapii”Soki wyp³ukuj¹ stare, martwe komórki z naszego organizmu, sprzyjaj¹rozpuszczaniu siê nagromadzonych soli, rozpuszczaj¹ kamienie w w¹trobie inerkach, a tak¿e s¹ wa¿nym œrodkiem zapobiegaj¹cym powstawaniu choróbnowotworowych.Wiêkszoœæ ludzi ma obawy przed spo¿yciem œwie¿o przygotowanychsoków ze wzglêdu na zawarte w warzywach i owocach zwi¹zki chemiczne u¿ywane doszybkiego „wzrostu” i lepszego wygl¹du.Pragnê powiedzieæ, ¿e podczas przyrz¹dzania soków w zwyk³ej sokowirówceszkodliwe substancje chemizacji pozostaj¹ w wyt³okach.Soki zawieraj¹ tylko„strukturowan¹” wodê i rozpuszczone w niej witaminy, mikroelementy i ³atwoprzyswajalne przez organizm sole mineralne.Sok nale¿y piæ 20 minut przed jedzeniem ma³ymi ³ykami, zatrzymuj¹c ka¿dy ³yk nakilka sekund.Jest to potrzebne, dlatego ¿e enzymy, które przetwarzaj¹ soki(wêglowodany) s¹ wytwarzane w jamie ustnej [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl