X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W takim przypadku konieczne jestprzeprowadzenie operacji.Sok z rzodkwi wyciska si� w domowej sokowirówce.Kuracj� rozpoczyna si� od za�ywania rano, na czczo 100 g soku zwi�kszaj�cstopniowo w ci�gu trzech tygodni dawk� do 400 g, a nast�pnie, w ci�gu dalszychtrzech tygodni stopniowo powraca si� do wyj�cio�wej ilo�ci tzn.100 g.Przypodra�nieniach �cian �o��dka lub jelit stosowanie soku z rzodkwi nie jestzalecane!Jak szybko sok z rzodkwi rozpuszcza kamienie �ó�ciowe obrazuje nast�puj�cahistoria: Ma��onka by�ego c.k.genera�a von Trienta podda�a si� operacji iwyj�to jej kamienie �ó�ciowe.By�y to ma�e i du�e kamienie, które ka�demuch�tnie pokazywa�a, a w ko�cu oprawi�a je w trzonek u�ywanego przez siebieno�a.Pewnego dnia gdy w�a�nie kroi�a rzodkiew, kto� j� odwiedzi�.Po��o�y�anó� w misce obok rzodkwi i zaj�a si� go��ciem.Jak�e by�a zdumiona gdy pó�niejwzi�a nó� do r�ki.Kamienie �ó�ciowe umieszczone w r�koje�ci zupe�nieznikn�y, rozpuszczone w wilgotnej masie rzodkwi.wkroplenie ciep�ego oleju tymiankowego, a nast�pnie wprowadzenie tamponika zwaty zwil��onego zio�ami szwedzkimi.Olej tymiankowy ogrzewa si� poprzeznalanie 1-2 kropli na �y��eczk�, zanurzon� w gor�cej wodzie.ZA�MA I JASKRADobra lecznicza mieszanka zio�owa z biedrze�ca, bluszczu, chmielu, rzepika,mi�ty i pio�unu ka�dego po 20 g, usuwa zarówno kolki jak i kamienie.Na jedenlitr wina lub moszczu jab�kowego dodaje si� trzy �y�ki zió� i odstawia wch�odne miej�sce.Nast�pnie ca�o�� ogrzewa si� prawie do zagotowania, zdejmujez ognia i pozo�stawia na trzy minuty.W ci�gu dnia za�ywa si�, co godzin�,jedn� �y�k� przygoto�wanego p�ynu, zwykle 8-9 razy na dzie�.Poniewa� p�ynpowinien by� za�ywany na ciep�o, najlepiej jest przechowywa� go w termosie.WYPADANIE MACICYW ci�gu dnia nale�y wypija� �ykami cztery szklan�ki herbatki z przywrotnika.Na1/4 litra wody na�le�y wzi�� kopiasta �y�eczk� do herbaty zió�, zala� wrz�c�wod� i pozostawi� na krótko do naci�gni�cia.�odygi i kwiaty tasznika drobnopokroi�, wype�ni� nimi butelk� po szyjk� i zala� 38-40% wódk�.Pozostawi� na 10dni w s�o�cu lub w pobli�u pieca.Wyci�g ten wciera� kilka�krotnie w ci�gu dniaw kierunku od pochwy w gór�, po lewej stronie brzucha.Jednocze�nie 3 razy wtygodniu nale�y robi� pó�k�piele z krwawnika: 100 g krwawnika zala� zimn� wod�,nast�pnego dnia podgrza� i zrobi� 20-minutow� pó�k�piel.Zio�a mo�na jeszczedwukrotnie zala� wod� z k�pieli tak, �e z jednej zrobi� si� trzy pó��k�piele.SCHORZENIA S�UCHU SPOWODOWANE PRZEZI�BIENIEMBluszczyk kurdybanek, sza�wi� i krwawnik zmie�sza� w równych cz�ciach.Z zió�tych zrobi� ciep�y napar do p�ukania uszu.Zaleca si� równie�Jaskra nie jest jedynie schorzeniem oczu, wynika ona raczej z zaburzenia pracynerek.W wi�kszo��ci przypadków towarzysz� jej bóle reumatyczne i stawowe.Codziennie nale�y pi� 2-3 szklanki herbatki z mieszanki zio�owej, w sk�adktórej wchodz� równe ilo�ci: pokrzywy, prze��cznika, nagietka i skrzypu.Ka�dorazowo do herbatki nale�y doda� �y�k� sto�ow� szwedzkich zió�.Aby uzyska�szybki efekt nale�y, je�li to mo�liwe, stosowa� �wie�o zebrane zio�a.Przyza�mie nale�y cz�sto w ci�gu dnia smarowa� powieki zio�ami szwedzkimi.Z listówdowiaduj� si�, �e ten sposób post�powania przy za�mie daje dobre wyniki.Oza�mie pisz� równie� w rozdziale �Glistnik jaskó�cze ziele".Bardzo istotne przy za�mie, s� pó�k�piele ze skrzypu.Nieprawid�owo pracuj�cenerki powo�duj� ucisk, skierowany w gór� ku oczom.Pó��k�piele ze skrzypu s�u��obni�eniu ci�nienia w dotkni�tym chorob� oku.Wp�yw na nerki jest takskuteczny, �e cz�sto jeszcze w czasie k�pieli ci�nienie w chorych oczach obni�asi�.Nale�y wzi�� 100 g wysuszonego skrzypu lub oko�o 1/2 wiadra, tzn.2,5litra �wie�ego ziela i zala� na noc zimn� wod�, tak aby je pokrywa�a.Nast�pnego dnia podgrza� przecedzi� i wla� do wody k�pie�lowej o odpowiedniejtemperaturze.Czas trwania k�pieli - 20 minut.Podczas k�pieli nale�y dolewa�gor�c� wod�, aby utrzymywa� sta�� temperatur�.W �azience powinno panowa�przyjemne ciep�o.Woda do k�pieli powinna si�ga� powy�ej nerek, a serceznajdowa� si� nad powierzchni� wody.Bez wycierania nale�y owin�� si� p�aszczemk��pielowym i �parowa� przez godzin� w ciep�ym �ó�ku.T� sam� wod� do k�pielimo�na, po pod�grzaniu, wykorzysta� przez dwa dalsze wieczory.Wed�ug nast�puj�cego przepisu przygotowuje si� k�piel parow� oczu: 20 g�wietlika 20 g koz�ka10 g werbeny30 g li�ci bzu czarnego20 g rumianku Ca�o�� wymiesza� dok�adnie.Pi�� p�askich �y�ek sto�owych zió�zala� 1/2 litra bia�ego wina, podgrzanego prawie do wrzenia.Podda� zamkni�teoczy dzia�aniu pary.Przela� �zio�owe" wino do butelki i przygo�towa�, w raziepotrzeby �wie�� k�piel paro�w� z ma�ej ilo�ci wina [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl