[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bouillabaisse – prowansalska zupa rybnaBoillabaisse to prowansalska zupa z ryb i owoców morza.Jakich – to ju¿ zale¿ytylko od nas, dlatego przygotowanie tej potrawy bêdzie doskona³¹ zabaw¹ dlakulinarnych eksperymentatorów.Boillabaisse najlepiej smakuje z grzankami ikieliszkiem bia³ego – lub jeszcze lepiej ró¿owego – wina.Sk³adniki:• 1 w³oszczyzna• 250 g mro¿onych ma³ych oœmiornic• 250 g ma³¿y w skorupkach• 200 g miêsa ma³¿y• 200 g filetów soli• 6 z¹bków czosnku• szczypta szafranu• 1 ostra papryczka• pó³ ³y¿eczki zió³ prowansalskich• 3 ³y¿ki majonezu• 150 ml bia³ego wytrawnego wina• 4 cebule szalotki• 100 g suszonych pomidorów• natka pietruszki• sól, pieprz, oliwa z oliwek• 500 g rybich oœci do wywaru rybnego• do zimnej wody wrzucamy oœci rybie, pokrojon¹ w³oszczyznê, ostr¹ papryczkê izio³a prowansalskie; gotujemy na wolnym ogniu 1,5–2 godziny• ma³e oœmiorniczki rozmra¿amy, myjemy i dusimy w du¿ym rondlu na oliwie zdodatkiem marchewki i pietruszki pokrojonych w pó³plastry, cebulki szalotkipokrojonej w plastry, rozgniecionego czosnku, szafranu i bia³ego wina• dusimy a¿ oœmiorniczki bêd¹ miêkkie, czyli oko³o 1,5 godziny• uduszone oœmiorniczki zalewamy wczeœniej przygotowanym wywarem rybnym,solimy, pieprzymy i dalej gotujemy• na rozgrzan¹ patelniê wlewamy oliwê, dodajemy dwa rozgniecione z¹bki czosnku;wrzucamy ma³¿e w skorupkach, potem miêso ma³¿y, wlewamy bia³e wino i dusimyoko³o 1 minuty• przek³adamy do oœmiorniczek• filety soli kroimy na kawa³ki, solimy, pieprzymy, uk³adamy na wierzchugotuj¹cych siê w rondlu pozosta³ych owoców morza• dorzucamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotujemy na wolnymogniu jeszcze przez 3 minuty• do miseczki nak³adamy majonez, zio³a prowansalskie, bia³e wino, oliwê zsuszonych pomidorów; dok³adnie mieszamy• do g³êbokich talerzy wlewamy zupê – tak, aby w ka¿dej porcji znalaz³y siêkawa³ki wszystkich owoców morza• polewamy sosem i podajemy gor¹ce z pieczywem lub grzankamiDobre rady:• jeœli dodajemy do zupy krewetki, najlepsze s¹ ca³e, w pancerzach; wa¿ne, abyka¿dy sk³adnik zupy zachowa³ swój smak• oœci rybne dostaniemy w ka¿dym sklepie czy stoisku rybnym w supermarkecie –to pozosta³oœci po filetowaniu ryb [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl