[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.10 rano - 2 szklanki sokugodz.12 w po³udnie - 2 szklanki sokugodz.2 po po³udniu - 2 szklankigodz.4 po po³udniu - 2 szklankigodz.6 po po³udniu - 2 szklankigodz.8 wieczorem - 2 szklankiDrugiego i trzeciego dnia nale¿y postêpowaæ tak samo.Je¿eli w czasie trwaniakuracji nie nast¹pi wypró¿nienie, nale¿y wypiæ zio³a przeczyszczaj¹ce, anajlepiej zrobiæ lewatywê.Ocet jab³kowyWiele osób u¿ywa octu w du¿ych iloœciach w potrawach i przetworach.Ocet winnylub bia³y destylowany zawieraj¹ sk³adniki niszcz¹ce organizm, np.kwas octowy(C2H4O2).Kwas octowy, wchodz¹cy w sk³ad octu destylowanego niszczy czerwonekrwinki, powoduje anemiê, zak³Ã³ca procesy trawienne i zaburza procesprawid³owego przyswajania pokarmu.Powoduje marskoœæ w¹troby, wrzodowezapalenie jelita grubego itp.(zwracam na to uwagê amatorów marynowanychogórków, grzybków, ró¿nych kiszonych sa³a-kiszonych sa³atek).Radzê unikaæ octu spirytusowego i winnego, aby nie mieæproblemów ze strony uk³adu pokarmowego.Zupe³nie inne wartoœci posiada ocet jab³kowy.Zawiera w swoim sk³adzie kwasjab³kowy (C2H6O5), Kwas zawarty z occie jab³kowym, ³¹cz¹c siê z zasadami isubstancjami mineralnymi tworzy glikogen.Glikogen pozwala uregulowaæ cyklmenstruacyjny, polepsza stan naczyñ krwionoœnych, sprzyja tworzeniu siêczerwonych krwinek.Jedn¹ z najcenniejszych wartoœci octu jab³kowego jestwyj¹tkowo wysoka zawartoœæ potasu, koniecznego do utworzenia w organizmieokreœlonego zapasu energetycznego oraz wyciszenia uk³adu nerwowego iuregulowania pracy hormonów.Sprzyja równie¿ zatrzymaniu w organizmie wapnia,¿elaza, magnezu, chloru i krzemu.Ocet jab³kowy jest w sprzeda¿y, ale mo¿na go równie¿ przygotowaæ samodzielnie(przepis na jego przygotowanie podam poni¿ej).Leczenie octem jab³kowymPrzepis nr 54 (w przypadku utykania, spowodowanego silnym urazem):Ubiæ l ¿Ã³³tko -f l ³y¿eczkê miodu+ l ³y¿kê octu jab³kowego.Wszystko dok³adniewymieszaæ i wcieraæ w chore miejsce.Przepis nr 55 (pó³pasiec):4 razy na dzieñ i 3 razy noc¹ (w przypadku, gdy swêdzenie nie pozwala spaæ)przyk³adaæ na zaatakowane miejsca gazê, nas¹czon¹ nic rozcieñczonym octemjab³kowym.Po 5-10 minutach swêdzenie ustêpuje, a po up³ywie 3-7 dni pó³pasiecznika.Przepis nr 56 (nocna potliwoœæ):Przed snem przetrzeæ skórê octem jab³kowym.Przepis nr 57 (oparzenia):Przy pomocy gazy zwil¿yæ poparzon¹ powierzchniê skóry octem jab³kowym, któryuœmierza ból i zapobiega tworzeniu siê blizn.Przepis nr 58 (¿ylaki):Rano i wieczorem przemywaæ octem jab³kowym skórê w miejscach, gdzie s¹rozszerzone ¿y³y i rozcieraæ.Oprócz tego2 razy dziennie piæ l szklankê ciep³ej przegotowanej wody z rozpuszczonymi wniej 2 ³y¿eczkami octu jab³kowego.Po miesi¹cu stosowania regularnych zabiegów¿y³y zaczn¹ siê zwê¿aæ.Przepis nr 59 ( dla kobiet wr ci¹¿y):W okresie ci¹¿y przed œniadaniem piæ l szklankê ciep³ej wody z rozpuszczon¹ wniej l ³y¿eczk¹ octu jab³kowego.Oprócz tego, przed ka¿dym posi³kiem wypijaæjeszcze l szklankê przegotowanej wody z rozpuszczonymi w niej 2 ³y¿kami octujab³kowego i 2 ³y¿kami miodu.W ostatnich 3 miesi¹cach ci¹¿y 2 razy w tygodniuwe wtorki i pi¹tki do mieszanki dodawaæ jedn¹ kroplê jodu.Przepis nr 60 (obfite krwotoki podczas miesi¹czki, przy hemoroidach, krwotoki znosa):Piæ codziennie 2 ³y¿eczki od herbaty octu jab³kowego na szklankê gotowanejwody.Przepis nr 61 (odchudzanie):Przed ka¿dym posi³kiem wypijaæ l szklankê przegotowanej wody z 2 ³y¿eczkamioctu jab³kowego.Przepis nr 62 (³zawienie oczu):Do jednej szklanki wody dodaæ l ³y¿eczkê octu jab³kowego i l kroplê jodyny.Piæraz dziennie przez 2 tygodnie, potem tylko we wtorki i czwartki.Przepis nr 63 (utykanie spowodowane zapaleniem stawów):Przed ka¿dym posi³kiem piæ 10 ³y¿eczek od herbaty octu jab³kowego.W ci¹gu 2dni dolegliwoœæ ust¹pi w 20%, a na 5-ty dzieñ w 50%.Po 30 dniach kuracjipowinny znikn¹æ bóle stawów i zmniejszyæ siê utykanie.Przepis nr 64 (nadciœnienie):U niektórych osób w uk³adzie trawiennym wystêpuje niedostatek kwasu solnego, copodwy¿sza ciœnienie krwi.Aby skutecznie walczyæ z t¹ dolegliwoœci¹ trzeba jeœæmniej miêsa, a przed jedzeniem piæ od l do 3 ³y¿eczek octu jab³kowego.Ciœnienie krwi zauwa¿alnie obni¿a siê.Okresowo ocet mo¿na “przegryzaæ" l³y¿eczk¹ miodu.Wówczas efekt bêdzie jeszcze lepszy.Przepis nr 65 (ból g³owy):Do garnuszka nalaæ 1/2 szklanki octu jab³kowego i 1/2 szklanki przegotowanejwody.Wymieszaæ i postawiæ na ma³ym ogniu.Kiedy roztwór zagotuje siê, garnuszek zdj¹æ i zrobiæ inhalacjê.Wdychaæ parêpowoli 75 razy.Je¿eli ból g³owy nie minie ca³kowicie, to na pewno przynajmniejznacznie os³abnie.Przygotowanie octu jab³kowegoIloœæ zale¿y od tego, do jakich celów siê go przygotowuje.Odrzuciæ zgni³e lubrobaczywe czêœci jab³ek (nie obieraæ ze skórki).Jab³ka wraz z gniazdaminasiennymi przekrêciæ przez maszynkê do miêsa.Otrzyman¹ masê w³o¿yæ doemaliowanego lub szklanego naczynia z szerok¹ szyjk¹, dodaæ ciep³ejprzegotowanej wody (l litr wody na 800 g jab³ek).Na ka¿dy litr wody dodaæ 100g miodu, 10 g dro¿d¿y piekarskich i 20 g czarnego podsuszonego chleba.Zakryænaczynie i odstawiæ do sfermentowania przy temperaturze 20-30°C (fermentacjazachodzi lepiej przy sta³ej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jaknajszersza), W ci¹gu pierwszych 10 dni zawartoœæ naczynia nale¿y codziennieprzemieszaæ drewnian¹ ³y¿k¹.Po up³ywie 10 dni prze³o¿yæ do worka z gazy iodcisn¹æ.Otrzymany sok jeszcze raz przefiltrowaæ i przelaæ do naczynia zszerok¹ szyjk¹.Na l litr otrzymanego soku dodaæ 80 g miodu i wymieszaædrewnian¹ ³y¿k¹ do ca³kowitego rozpuszczenia.Naczynie przykryæ gaz¹ i postawiæw ciep³ym miejscu (temperatura +25°C - +30°C).Ocet jest gotowy w momencie gdyp³yn zjaœnieje.W zale¿noœci od rodzaju jab³ek, miodu i iloœci wody oraz innychczynników trwa to zwykle 40-60 dni.Gdy p³yn zjaœnieje, filtruje siê go,przelewa przy pomocy lejka do 0,5-litrowych butelek.Butelki nale¿y szczelniezamkn¹æ (korek mo¿na zalaæ woskiem) i przechowywaæ w ch³odnym miejscu [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl