[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W takim przypadku konieczne jestprzeprowadzenie operacji.Sok z rzodkwi wyciska siê w domowej sokowirówce.Kuracjê rozpoczyna siê od za¿ywania rano, na czczo 100 g soku zwiêkszaj¹cstopniowo w ci¹gu trzech tygodni dawkê do 400 g, a nastêpnie, w ci¹gu dalszychtrzech tygodni stopniowo powraca siê do wyjœcio­wej iloœci tzn.100 g.Przypodra¿nieniach œcian ¿o³¹dka lub jelit stosowanie soku z rzodkwi nie jestzalecane!Jak szybko sok z rzodkwi rozpuszcza kamienie ¿Ã³³ciowe obrazuje nastêpuj¹cahistoria: Ma³¿onka by³ego c.k.genera³a von Trienta podda³a siê operacji iwyjêto jej kamienie ¿Ã³³ciowe.By³y to ma³e i du¿e kamienie, które ka¿demuchêtnie pokazywa³a, a w koñcu oprawi³a je w trzonek u¿ywanego przez siebieno¿a.Pewnego dnia gdy w³aœnie kroi³a rzodkiew, ktoœ j¹ odwiedzi³.Po­³o¿y³anó¿ w misce obok rzodkwi i zajê³a siê go­œciem.Jak¿e by³a zdumiona gdy póŸniejwziê³a nó¿ do rêki.Kamienie ¿Ã³³ciowe umieszczone w rêkojeœci zupe³niezniknê³y, rozpuszczone w wilgotnej masie rzodkwi.wkroplenie ciep³ego oleju tymiankowego, a nastêpnie wprowadzenie tamponika zwaty zwil­¿onego zio³ami szwedzkimi.Olej tymiankowy ogrzewa siê poprzeznalanie 1-2 kropli na ³y­¿eczkê, zanurzon¹ w gor¹cej wodzie.ZAÆMA I JASKRADobra lecznicza mieszanka zio³owa z biedrzeñca, bluszczu, chmielu, rzepika,miêty i pio³unu ka¿dego po 20 g, usuwa zarówno kolki jak i kamienie.Na jedenlitr wina lub moszczu jab³kowego dodaje siê trzy ³y¿ki zió³ i odstawia wch³odne miej­sce.Nastêpnie ca³oœæ ogrzewa siê prawie do zagotowania, zdejmujez ognia i pozo­stawia na trzy minuty.W ci¹gu dnia za¿ywa siê, co godzinê,jedn¹ ³y¿kê przygoto­wanego p³ynu, zwykle 8-9 razy na dzieñ.Poniewa¿ p³ynpowinien byæ za¿ywany na ciep³o, najlepiej jest przechowywaæ go w termosie.WYPADANIE MACICYW ci¹gu dnia nale¿y wypijaæ ³ykami cztery szklan­ki herbatki z przywrotnika.Na1/4 litra wody na­le¿y wzi¹æ kopiasta ³y¿eczkê do herbaty zió³, zalaæ wrz¹c¹wod¹ i pozostawiæ na krótko do naci¹gniêcia.£odygi i kwiaty tasznika drobnopokroiæ, wype³niæ nimi butelkê po szyjkê i zalaæ 38-40% wódk¹.Pozostawiæ na 10dni w s³oñcu lub w pobli¿u pieca.Wyci¹g ten wcieraæ kilka­krotnie w ci¹gu dniaw kierunku od pochwy w górê, po lewej stronie brzucha.Jednoczeœnie 3 razy wtygodniu nale¿y robiæ pó³k¹piele z krwawnika: 100 g krwawnika zalaæ zimn¹ wod¹,nastêpnego dnia podgrzaæ i zrobiæ 20-minutow¹ pó³k¹piel.Zio³a mo¿na jeszczedwukrotnie zalaæ wod¹ z k¹pieli tak, ¿e z jednej zrobi¹ siê trzy pó³­k¹piele.SCHORZENIA S£UCHU SPOWODOWANE PRZEZIÊBIENIEMBluszczyk kurdybanek, sza³wiê i krwawnik zmie­szaæ w równych czêœciach.Z zió³tych zrobiæ ciep³y napar do p³ukania uszu.Zaleca siê równie¿Jaskra nie jest jedynie schorzeniem oczu, wynika ona raczej z zaburzenia pracynerek.W wiêkszo­œci przypadków towarzysz¹ jej bóle reumatyczne i stawowe.Codziennie nale¿y piæ 2-3 szklanki herbatki z mieszanki zio³owej, w sk³adktórej wchodz¹ równe iloœci: pokrzywy, prze³¹cznika, nagietka i skrzypu.Ka¿dorazowo do herbatki nale¿y dodaæ ³y¿kê sto³ow¹ szwedzkich zió³.Aby uzyskaæszybki efekt nale¿y, jeœli to mo¿liwe, stosowaæ œwie¿o zebrane zio³a.Przyzaæmie nale¿y czêsto w ci¹gu dnia smarowaæ powieki zio³ami szwedzkimi.Z listówdowiadujê siê, ¿e ten sposób postêpowania przy zaæmie daje dobre wyniki.Ozaæmie piszê równie¿ w rozdziale „Glistnik jaskó³cze ziele".Bardzo istotne przy zaæmie, s¹ pó³k¹piele ze skrzypu.Nieprawid³owo pracuj¹cenerki powo­duj¹ ucisk, skierowany w górê ku oczom.Pó³­k¹piele ze skrzypu s³u¿¹obni¿eniu ciœnienia w dotkniêtym chorob¹ oku.Wp³yw na nerki jest takskuteczny, ¿e czêsto jeszcze w czasie k¹pieli ciœnienie w chorych oczach obni¿asiê.Nale¿y wzi¹æ 100 g wysuszonego skrzypu lub oko³o 1/2 wiadra, tzn.2,5litra œwie¿ego ziela i zalaæ na noc zimn¹ wod¹, tak aby je pokrywa³a.Nastêpnego dnia podgrzaæ przecedziæ i wlaæ do wody k¹pie­lowej o odpowiedniejtemperaturze.Czas trwania k¹pieli - 20 minut.Podczas k¹pieli nale¿y dolewaægor¹c¹ wodê, aby utrzymywaæ sta³¹ temperaturê.W ³azience powinno panowaæprzyjemne ciep³o.Woda do k¹pieli powinna siêgaæ powy¿ej nerek, a serceznajdowaæ siê nad powierzchni¹ wody.Bez wycierania nale¿y owin¹æ siê p³aszczemk¹­pielowym i „parowaæ przez godzinê w ciep³ym ³Ã³¿ku.Tê sam¹ wodê do k¹pielimo¿na, po pod­grzaniu, wykorzystaæ przez dwa dalsze wieczory.Wed³ug nastêpuj¹cego przepisu przygotowuje siê k¹piel parow¹ oczu: 20 gœwietlika 20 g koz³ka10 g werbeny30 g liœci bzu czarnego20 g rumianku Ca³oœæ wymieszaæ dok³adnie.Piêæ p³askich ³y¿ek sto³owych zió³zalaæ 1/2 litra bia³ego wina, podgrzanego prawie do wrzenia.Poddaæ zamkniêteoczy dzia³aniu pary.Przelaæ „zio³owe" wino do butelki i przygo­towaæ, w raziepotrzeby œwie¿¹ k¹piel paro­w¹ z ma³ej iloœci wina [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl