X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Obowi�zki zwi�zane zpodawaniem przypadaj� gospodyni i gospodarzowi.Podstawowa jednak rola przypadagospodyni, która czuwa na ca�o�ci�, zajmuje si� g�ównie podawaniemprzygotowanych da�, a gospodarz � nape�nianiem kieliszków i szklanek napojami.Sprz�tni�cie i odniesienie naczy� do kuchni � to sprawa zarówno gospodyni, jaki gospodarza.W czasie przyj�� prywatnych menu sk�ada si� � nie licz�c kawy � z przystawki,zupy, dania mi�snego i deseru.Przystawka znajduje si� najcz�ciej na stoleprzed wej�ciem go�ci do jadalni i w ten sposób odpada problem podania.Gospodyni podaje zup� i danie mi�sne, a gospodarz naczynia z sosem i sa�at�.Chc�c jednak odci��y� gospodyni� i stworzy� jej wi�ksze mo�liwo�ci zaj�cia si�go��mi, danie mi�sne serwuje zarówno gospodyni, jak i gospodarz.Dobór napojów i serwowanie to zadanie gospodarza.Nalewanie rozpoczyna odkieliszków uczestniczek i kieliszka w�asnej �ony.W dalszej kolejno�ci nape�niakieliszki go�ci p�ci m�skiej.Butelki z wódk�, winem i innymi napojami niepowinny sta� na stole.Trzy razy �nie�Kolacja trwa najcz�ciej 2-3 godziny.Go�cie �egnaj� si� w pomieszczeniach,gdzie si� odbywa�o przyj�cie i nast�pnie s� odprowadzani przez gospodarza doszatni.Gospodarze s� uprzejmi, zadowoleni z przybycia go�ci, okazuj� du��go�cinno��, która jednak nie przybiera formy przymusu towarzyskiego.Dotyczy tozmuszania do picia alkoholu, zbyt gorliwego zach�cania do spo�ywaniaprzygotowanych da�.Przymus nie powinien równie� mie� miejsca w nak�anianiu doprzed�u�enia pobytu.Je�li go�cie wyra�aj� ch�� podzi�kowania za go�cin� iopuszczenia domu, nie stosujemy nacisku w formie nawet najdelikatniejszej.Kolacja stó��bufetJest to odmiana kolacji i bywa urz�dzana w czasie mi�dzy godz.18.00 a 20.00.Cech� charakterystyczn� tej formy przyj�cia s� bufety z potrawami i napojami.Ta forma przyj�cia jest �atwa w organizacji, nie wymaga du�ej jadalni,odpowiedniego sto�u, jednakowych krzese�.Umo�liwia te� zaproszenie znaczniewi�kszej liczby go�ci, ni� mo�na posadzi� przy stole, stwarza swobodniejsz�atmosfer�, gdy� go�cie i gospodarze nie s� przywi�zani do jednego miejsca, mog�je zmienia� w zale�no�ci od zainteresowa� i potrzeby.Bufet z zak�skamiStó� ustawiamy po�rodku jadalni, aby by� dost�pny ze wszystkich stron.K�adziemy na nim w jednym lub w dwóch miejscach talerzyki, widelce, no�e orazserwetki.Mog� by� one papierowe.Stó� dekorujemy kwiatami i umieszczamy�wiece.Na stole znajd� si� zimne zak�ski, szprotki, sardynki, ryba wgalarecie, szynka, piecze�, sa�atki, grzybki itp.Uzupe�nieniem zimnych zak�sekjest danie gor�ce, np.strogonow, bigos, podawane w �rodku przyj�cia.Nazako�czenie podaje si� aromatyczny napój � kaw�.Bufet z napojamiNapoje � jak zawsze s� dostosowane do przygotowanych potraw.Poniewa� na stoleznajd� si� bardzo ró�ne wytwory sztuki kulinarnej, istnieje mo�liwo�� podaniarozmaitych napojów.A wi�c wino � wytrawne bia�e i czerwone, wódki � wyborowa i�ubrówka, soki � porzeczkowy i pomidorowy oraz do kawy winiak i likier.Bior�c pod uwag� organizacj� przyj�cia, istotn� spraw� jest w�a�ciwerozmieszczenie bufetów z napojami.Cz�sto s� one ustawione na ko�cach sto�u,obok pó�misków z zak�skami, co przy wi�kszej liczbie go�ci utrudnia dost�p dosto�u.Dlatego te� znacznie lepiej jest ustawi� napoje na kredensie lub najakim� specjalnie przygotowanym stole, aby go�cie, odchodz�c od bufetu zpotrawami, mogli po drodze wzi�� kieliszek wina, wódki lub szklank� jakiego�soku.Przebieg przyj�ciaGo�cie zaproszeni na kolacj� (stó��bufet) przybywaj� o oznaczonej godzinie.Popojawieniu si� pierwszych go�ci podaje si� aperitif, nast�pnie gospodynizaprasza do jadalni.Pierwsze wchodz� panie, za nimi panowie, na ko�cugospodarz.Go�cie bior� talerzyki, widelce, no�e i obs�uguj� si� sami.Z koleipodchodz� do bufetu z napojami.Po wzi�ciu kieliszka z jakim� napojem zajmuj�miejsce przy dowolnie wybranym stoliku.W ten sposób powstaj� grupki oparte nasympatii i wspólnych zainteresowaniach.Go�cie nie siedz� na tych samychmiejscach przez ca�y czas, zmieniaj� je i w ten swobodny sposób powstaj� corazto nowe grupy, umo�liwiaj�c utrzymanie kontaktu z wieloma uczestnikamiprzyj�cia.�yjemy w do�� trudnych warunkach lokalowych.Cz�sto �ycie nasze up�ywa w M-2lub M-3.Zaproszenie nieco wi�kszej liczby go�ci na kolacj� w takiej sytuacjinie jest mo�liwe.Ale forma przyj�cia zwana kolacj� stó��bufet u�atwia namprzezwyci�enie lokalowej ciasnoty.Warto o tym pami�ta�.Przyj�cie na dzia�ceCywilizacja jest niew�tpliwie dobrodziejstwem cz�owieka.Ci�g�y jednak ruch,gonitwa, ha�as nie wp�ywaj� korzystnie, powoduj�c zm�czenie i pasywno��.Nicte� dziwnego, �e ludzie, chc�c odpr�y� si�, zregenerowa� swoje si�y szukaj�kontaktu z natur�, by sp�dzi� czas wolny w ciszy, bez telefonów, z dala odgwaru miejskiego i licznych kontaktów, trwa�ych i chwilowych, z innymi lud�mi.S�u�� temu campingi, domki letnie i dzia�ki usytuowane nad jeziorami, w�ródlasów i pi�knych pól.Na dzia�kach hoduje si� rozmaite kwiaty i krzewy ozdobne, sadzi drzewa, którechroni� przed ciekawym wzrokiem najbli�szych s�siadów [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.