X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Poda� jako garnitur do mi�sa lub na postn� potraw� z sosem ostrym.894.Krokiety z kartofli z grzybamiPrzyrz�dzaj� si� tak samo jak poprzednie z dodaniem �y�ki lub dwóch ugotowanychi drobno usiekanych grzybów, a zamiast mleka, dwie lub trzy �y�ki smaku zgrzybków.Kto lubi mo�na da� tak�e pó� cebuli drobno usiekanej i zasma�onej narumiano z mas�em.895.Kartofle wypiekane z jajami i ze �mietan�Ugotowa� na wpó� litr obranych kartofli, gdy przestygn� pokraja� w talarki, taksamo 3 lub 4 jaja ugotowane na twardo.Wysmarowa� rondel mas�em, wysypa� m�k� iuk�ada� warstwami kartofle i jaja, skropi� je �y�k� rozpuszczonego mas�a, zala�trzema lub czterema �y�kami kwa�nej �mietany i wstawi� przykryte do bardzogor�cego pieca na pó� godziny, aby si� wy� piek�y i z pod spodu przyrumieni�y.Wydaj�c, wyrzuci� na pó�misek.Bardzo smaczna potrawa na post.896.Kartofle wypiekane z jajami i ze �ledziemPrzyrz�dzaj� si� tak samo jak poprzednie z dodaniem jednego lub dwóch �ledzi,które przedtem dobrze wymoczy�, obra� z o�ci, usieka� i wymiesza� zkartoflami.897.Kartofle na kwa�no z kie�baskamiUgotowa� na wpó� kartofle na smaku z jarzyn.Zrobi� rumian� zapra�k�,rozprowadzi� tym smakiem, doda� �y�k� octu owocowego, w�o�y� pokrajane w kostk�kartofle, a gdy ju� zupe�nie mi�kkie, wrzuci� ze trzy pary kie�basekpokrajanych w talarki, zagotowa� raz i wyda� na stó�.898.Kartofle z beszamelemObrane kartofle pokraja� w równe, niegrube talarki, posolone ugotowa� i odla�na sito.Zrobi� sos beszamelowy, kartofle w�o�y� w rondelek, w którym si� mapodawa� do sto�u, zala� suto beszamelem, posypa� parmezanem i bu�eczk�,pokropi� mas�em, zapiec w piecu na rumiano i poda� do mi�sa lub jako jarzyn�.899.Kartofle wypiekane z szynk�Rozetrze� w rondlu �y�k� mas�a z pó� �y�k� m�ki, rozprowadzi� kwa�n� �mietana,doda� jedn� odparzon� i utart� na tarce cebul�, 10 deka okrawków z szynki gruboposiekanych, posoli�, popieprzy� i wymiesza� z pokrajanymi w talarkikartoflami, które wprzód odblan�erowa� w s�onej wodzie, potem przykry� iwstawi� na ruszcie do gor�cego pieca na dobre trzy kwadranse.900.Kartofle wypiekane z farszem mi�snymUsieka� drobno pozosta�e z roso�u lub pieczeni t�uste mi�so, zasma�y� je zcebulk� i dwiema lub trzema �y�kami tartej bu�ki, tak jak na piero�ki, doda�dwie lub trzy �y�ki kwa�nej �mietany, troch� soli, pieprzu, wymiesza� zugotowanymi na wpó� kartoflami pokrajanymi w talarki, u�o�y� w rondlu, skropi�mas�em i zapiec przez pó� godziny w piecu.Do takich kartofli mo�na poda�osobno w sosjerce sos kaparkowy rumiany, sardelowy lub jaki� inny wedleupodobania.901.Kotlety z kartofli z grzybamiPrzyrz�dza si� jak poprzednie z dodaniem do kartofli dwóch �y�ek drobnousiekanych i przysma�onych z cebulk� suszonych grzybków.Mog� by� równie��wie�e borowiki lub pieczarki.902.Kluski �zbójeckie� z surowych kartofliW wilj� dnia obra� i utrze� na tarce litr kartofli i zala� je zimn� wod�.Nazajutrz wod� t� odla�, utart� mas� wymiesza� i jeszcze ze dwa lub trzy razywod� odmieni�.Potem kartofle mocno wycisn�� przez czyste p�ótno, wod�wyci�ni�ta zostawi� niech si� ustoi, poczym j� zla� równie�, a pozosta�a naspodzie m�k� i doda� do kartofli, osoli�, wymiesza� z �y�k� mas�a utartego zdwoma �ó�tkami i z namoczonymi grzankami ze skrajanej w kostk� jednej bu�ki.K�a�� z tego ciasta �y�k� do�� du�e kluski na gotuj�c� si� osolon� wod�, a po1/2 godzinie wyj�� je �y�k� dur szlakow� i poda� do pieczeni.903.Kluski z kartofli z serem lub bryndz�Dziesi�� �redniej wielko�ci ugotowanych kartofli utrze� dobrze z �y�k� mas�a,dwoma ca�ymi jajami, 10 deka dobrej bryndzy lub z braku tej�e z serem domowym,rozrzedziwszy t� mas� jedn� lub dwiema �y�kami mleka.Wyrzuci� j� nast�pnie nastolnic� posypan� m�k�, otacza� w niej d�ugi wa�ek, który rozp�aszczy� i kraja�z niego uko�ne kwadraty w kszta�cie leniwych piero�ków, lub te� robi� okr�g�ekulki, k�a�� na wrz�c� wod� i gotowa� przez 10-15 minut; podaj�c, odcedzi� nasito lub durszlak, a na pó�misku pola� mas�em ze zrumienion� bu�eczk�.904.Racuszki z kartofliDziesi�� sypkich kartofli ugotowa�, przetrze� gdy przestygn� przez w�osiennesito, doda� �y�k� mas�a, dwie �y�ki �mietany, trzy �ó�tka, trzy �y�ki cukrukraj;i pian� z pozosta�ych bia�ek.Wymiesza� lekko i k�a�� �y�k� na rozpalonyszmalec okr�g�e p�askie placuszki.Gdy si� z obu stron obrumieni� i podrosn�,uk�ada� na pó�misku i posypa� grubo cukrem; poda� do nich oddzielnie m�od�kwa�n� �mietan�.905.Placki kartoflaneUtrze� litr obranych surowych kartofli, odcisn�� dobrze z wody, doda� dwie�y�ki m�ki, kawa�ek mas�a, troch� soli, zagnie�� ciasto, a urobiwszy z niegokilka cienkich placków, u�o�y� na blasze wysmarowanej mas�em, po wierzchuposmarowa� piórkiem zmaczanym w rozpuszczonym ma�le, wstawi� do gor�cego piecai upiec na rumiano.Takie placki s� bardzo smaczne z mas�em do herbaty.906.Paluszki sma�one z kartofliUgotowane kartofle� przetrze� przez sito, doda� jajo i m�ki, zagnie�� jakciasto na knedle, porobi� kluski w kszta�cie paluszków, zagotowa� je na wodziei odla� na sito.Gdy ociekn� rzuci� je na gor�cy szmalec na patelni�, pi�knieobsma�y� i poda� do mi�sa.907.Karczochy z sosem holenderskimUgotowane karczochy, u�o�y� li��mi do góry na pó�misku, a w sosjerce lub poda�sos holenderski lub sos �Colbert�908.Karczochy na gor�co z octem i oliw� lub ostrym sosemUgotowane karczochy s� te� bardzo smaczne na gor�co do octu i oliwy, lub dozimnych sosów tatarskich.909.KardyKardy s� rodzajem selera, którego bia�e �odygi stanowi� bardzo delikatn�jarzyn� zimow�.Zielone czubki i li�cie nale�y odj��, pozostawiaj�c same�odygi, które przekraja� na.kilka kawa�ków na 8 cm.d�ugo�ci i gotowa� ws�onej wodzie z dodaniem �y�ki octu owocowego, lub soku z pó� obu cytryny,dopóki w�ókna nie zdejm� si� �atwo.Wtedy je odla�, przela� kilkakrotnie zimn�wod�, �ci�gn�� w�ókna, w�o�y� do rondelka, doda� mas�a, zala� szklank� bulionu,wcisn�� troch� cytryny i gotowa� tak d�ugo, a� b�d� zupe�nie mi�kkie, po czymje wyj��, sos zaprawi� lekk� zapra�k� z pó� �y�ki mas�a i m�ki, pola� nim kardyna pó�misku, a naoko�o ob�o�y� grzaneczkami z bu�ki ze szpikiem wo�owym.910.Kardy z bu�eczk� z mas�emUgotowa� kardy jak poprzednio z t� ró�nic�, �e zamiast zalewa� po obci�gni�ciuz w�ókien bulionem, dusi� je tylko na ma�le, z dodaniem pó� szklanki bia�egowina.Gdy mi�kkie, odcedzi� i poda� polane mas�em ze zrumienion� bu�eczk�.911.Kardy �au gratin�Ugotowane i uduszone na winiekardy jak poprzednie u�o�y� na pó�misku posypa�grubo tartym parmezanem, pola� �wier� litrem kwa�nej �mietany, rozbitej z pó��y�eczk� m�ki, po wierzchu tart� bu�k� i oblawszy rozpuszczonym mas�em, wstawi�na ruszcie do bardzo gor�cego pieca na 10-15 minut, aby si� z wierzchuprzyrumieni�y.912.�Pur�e� z kasztanówObgotowa� na wpó� 40 deka kasztanów, obra� z podwójnej �upiny, a potem gotowa�dalej w mleku, a� si� zupe�nie na mas� rozgotuj�.Nast�pnie przefasowa� jeprzez sito, doda� �y�k� m�odego mas�a, cukru do smaku i wstawiwszy rynk� wdrugie naczynie z gotuj�c� si� wod�, trzyma� na parze, aby si� nie przypali�y.Podaj�c do kotletów lub drobiu, u�o�y� w �rodku pó�miska, albo przez maszynk�do tarcia kartofli, przetrze� puchow� kasz� kasztanowa sito w kszta�ciespiczastej piramidy.913.Gruszki duszone na jarzyn�Wybra� soczyste gruszki zwane babami, obra� je ze skóry, przekroi� na po�ówki,wydr��y� z pestek i gotowa� w parze, podlawszy tylko na spód rondla wody [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.