X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ciasto powinno lub g�ste ielastyczne.Formowa� z masy ziemniaczanej pod�u�ne paluszki lub kulki wielko�ciorzecha w�oskie�go, obtacza� w m�ce ziemniaczanej, nast�pnie w bia�ku i tartejbu�ce.Krokiety ziemniaczane najlepiej sma�y� jak p�czki, w g��bokim t�uszczu, jednakz powodzeniem mo�na je upiec w piekarniku w temperaturze oko�o 180�C (b�d�bardziej dietetyczne) lub zwyczajnie obsma�y� na patelni.Mo�na te� macza� je wcie�cie nale�nikowym i sma�y� w g��bokim t�uszczu, a jeszcze lepiej wefrytkownicy.Podawa� zamiast zwyk�ych ziemniaków jako dodatek do zup, da�mi�snych i rybnych, a tak�e jako samodzielne danie z dodatkiem pikantnychsurówek.Do masy krokietowej mo�na doda� jeszcze tarty albo pokrojony w ma�� kostk�ó�ty ser, koncentrat pomidorowy, ugotowane jarzyny, siekane orzechy w�oskielub uduszone i posiekane pieczarki albo le�ne grzyby, a nawet mielone mi�so lubprotein� sojow�, rozdrobniony twaróg, posiekan� w�dlin� czy w�dzon� ryb�.Mówi�c krótko: wszystko zale�y od fantazji i zaplecza aprowizacyjnegogospodyni.Krokiety wielkopa�skieJedna z najbardziej eleganckich wersji krokietów, specjalnie na wi�ksze okazje.60 dag ziemniakówsól25 dag kolorowej paprykipieprz15 dag pieczareksiekana natka pietruszki1 �rednia cebula1 kostka roso�owa: grzybowa, pomidorowa10 dag tartego �ó�tego sera (najlepiej parmezanu)lub currylub oszczypka1 �y�ka soku z cytryny3 jajkam�katarta bu�kat�uszcz do sma�eniaPapryk� oczy�ci� z gniazd nasiennych, pieczarki oczy�ci�, skropi� sokiem zcytryny, razem drobno pokroi�.Cebul� drobno pokroi�, zeszkli� na t�uszczu,doda� papryk� oraz pieczarki i dusi�, a� jarzyny stan� si� mi�kkie i strac�zapach surowizny.Ziemniaki umy�, obra� i pokroi� w kostk�, zala� wrz�c� wod� zkostk� roso�ow�, ugotowa�.Dobrze odcedzi� i odparowa�, ostudzi�, zemle� wmaszynce razem z jarzynami, doda� 1 jajko, tarty ser, siekan� natk�.Je�li masazbytnio si� rozpada, doda� m�k� lub tart� bu�k�.Doprawi� do smaku.Zprzygotowanej masy formowa� paluszki, obtacza� w m�ce, macza� w rozm�conych 2jajkach i panierowa� w tartej bu�ce.Sma�y� na dobrze rozgrzanym t�uszczu -najpierw obrumieni� ze wszystkich stron, a nast�pnie zmniejszy� ogie� idosma�y�.Takie krokiety mo�na poda� z dowolnym sosem i surówk�.Mog� tak�e stanowi�smaczny dodatek do czystych zup: grzybowej, barszczu czy bulionu, lub do da�mi�snych i rybnych.Krokiety wielkopostneBardzo smaczne, po�ywne i do�� pikantne kotlety wymy�li�y nasze prababki wczasach, kiedy jeszcze bardzo pilnie przestrzegano postu.A poniewa� nasipradziadowie nie zaliczali si� do entuzjastów surówek i jarzynek, to trzebaby�o wymy�li� co�, co zaspokoi�oby pragnienia ich �o��dków bez szkody dlasumienia.50 dag solonych filetów �ledziowych2 �y�ki margaryny lub oleju(najlepiej �matiasów")� szklanki mleka1 kg ziemniaków(je�li u�ywamy nie wymoczonych �ledzi)oko�o 15 dag tartej bu�ki3 jajka2 �y�ki m�ki ziemniaczanejsiekana natka pietruszki2 �y�ki m�ki pszennejt�uszcz do sma�enia2 �rednie lub 1 du�a cebulapieprz, ewentualnie sólSolone �ledzie namoczy� w mleku, odcisn�� (matiasy nie wymagaj� takichzabiegów).Ziemniaki ugotowa� i przetrze� przez sito lub przepu�ci� przezmaszynk�.Cebul� drobniutko pokroi�, udusi� na t�uszczu.�ledzie równie� drobnopokroi�, wymiesza� z cebul�, a nast�pnie z ziemniakami.Doda� 2 jajka i tyletartej bu�ki, aby powsta�o jednolite, nie rozpadaj�ce si� ciasto.Doprawi� dosmaku i wymiesza� z siekan� natk�.Z masy ziemniaczanej uformowa� wa�ek, kroi�na plasterki, obtacza� w m�ce i macza� w rozm�conym jajku, a nast�pnie obtacza�w tartej bu�ce.Sma�y� z obu stron na z�oty kolor.Takie krokiety szczególniedobrze smakuj� z dodatkiem kwaszonego ogórka lub zielonej sa�aty z sosemvinaigrette [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.