X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bouillabaisse � prowansalska zupa rybnaBoillabaisse to prowansalska zupa z ryb i owoców morza.Jakich � to ju� zale�ytylko od nas, dlatego przygotowanie tej potrawy b�dzie doskona�� zabaw� dlakulinarnych eksperymentatorów.Boillabaisse najlepiej smakuje z grzankami ikieliszkiem bia�ego � lub jeszcze lepiej ró�owego � wina.Sk�adniki:� 1 w�oszczyzna� 250 g mro�onych ma�ych o�miornic� 250 g ma��y w skorupkach� 200 g mi�sa ma��y� 200 g filetów soli� 6 z�bków czosnku� szczypta szafranu� 1 ostra papryczka� pó� �y�eczki zió� prowansalskich� 3 �y�ki majonezu� 150 ml bia�ego wytrawnego wina� 4 cebule szalotki� 100 g suszonych pomidorów� natka pietruszki� sól, pieprz, oliwa z oliwek� 500 g rybich o�ci do wywaru rybnego� do zimnej wody wrzucamy o�ci rybie, pokrojon� w�oszczyzn�, ostr� papryczk� izio�a prowansalskie; gotujemy na wolnym ogniu 1,5�2 godziny� ma�e o�miorniczki rozmra�amy, myjemy i dusimy w du�ym rondlu na oliwie zdodatkiem marchewki i pietruszki pokrojonych w pó�plastry, cebulki szalotkipokrojonej w plastry, rozgniecionego czosnku, szafranu i bia�ego wina� dusimy a� o�miorniczki b�d� mi�kkie, czyli oko�o 1,5 godziny� uduszone o�miorniczki zalewamy wcze�niej przygotowanym wywarem rybnym,solimy, pieprzymy i dalej gotujemy� na rozgrzan� patelni� wlewamy oliw�, dodajemy dwa rozgniecione z�bki czosnku;wrzucamy ma��e w skorupkach, potem mi�so ma��y, wlewamy bia�e wino i dusimyoko�o 1 minuty� przek�adamy do o�miorniczek� filety soli kroimy na kawa�ki, solimy, pieprzymy, uk�adamy na wierzchugotuj�cych si� w rondlu pozosta�ych owoców morza� dorzucamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotujemy na wolnymogniu jeszcze przez 3 minuty� do miseczki nak�adamy majonez, zio�a prowansalskie, bia�e wino, oliw� zsuszonych pomidorów; dok�adnie mieszamy� do g��bokich talerzy wlewamy zup� � tak, aby w ka�dej porcji znalaz�y si�kawa�ki wszystkich owoców morza� polewamy sosem i podajemy gor�ce z pieczywem lub grzankamiDobre rady:� je�li dodajemy do zupy krewetki, najlepsze s� ca�e, w pancerzach; wa�ne, abyka�dy sk�adnik zupy zachowa� swój smak� o�ci rybne dostaniemy w ka�dym sklepie czy stoisku rybnym w supermarkecie �to pozosta�o�ci po filetowaniu ryb [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.