X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Istnieje wiele ró�nych teorii (cz�sto ze sob�sprzecznych) na temat, ile cz�owiek potrzebuje p�ynów.Np.jogowie pij� wod�ma�ymi �ykami i co pó� godziny, od 2 do 4 litrów, Tybeta�czycy tylko wtedy,kiedy chce im si� pi�, Francuzi woleliby wino od wody.Co kraj, to obyczaj.Jaradz� Wam kierowa� si� starym tybeta�skim powiedzeniem: �pij tyle wody, ilepotrzebuje organizm, bo ona zawsze znajdzie wyj�cie�.Co jest lepsze: herbata czy kawa?I herbata i kawa s� korzystne dla zdrowia tylko wtedy, kiedy spo�ywamy je zumiarem (wed�ug mnie 2 szklanki dziennie kawy albo herbaty).W takiej ilo�cinapoje te maj� korzystny wp�yw na uk�ad kr��enia, od�ywiaj� mi�sie� sercowy,mózg i odpr�aj� uk�ad nerwowy.Z istniej�cych gatunków herbaty, najbardziej korzystna dla zdrowia jestzielona, poniewa� w swoim sk�adzie zawiera oko�o 80 ró�norodnych, niezb�dnychnaszemu organizmowi, elementów.Zielona herbata wzmacnia z�by, oczyszcza krew, oczyszcza pory naszej skóry.Jest to wspania�y �rodek profilaktyczny przeciwko kamieniom w w�trobie, nerkachi p�cherzu moczowym, posiada w�a�ciwo�ci bakteriobójcze.(Zielon� herbat�najlepiej pi� s�abo zaparzon�, poniewa� zbyt mocna podra�nia uk�ad pokarmowy).Oprócz tego zdrowa jest herbata z li�ci czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy,mi�ty, melisy, rumianku itp.Czarne gatunki herbaty s� mniej korzystne dla zdrowia, poniewa� w ich sk�adzieznajduj� si� substancje garbnikowe, które wysuszaj� uk�ad pokarmowy.�eby zminimalizowa� �szkodliwe� dzia�anie czarnej herbaty, podczas parzeniapowinno si� dodawa� przynajmniej jeden li�� laurowy, w wyniku czego herbatanabiera delikatnego aromatu, a szkodliwe substancje znajduj�ce si� w herbaciezanikaj�.Najlepiej jest pi� herbat� �wie�o zaparzon�, wtedy dzia�a ona krzepi�co.Je�lizaparzona herbata posta�a kilka godzin, tworz� si� w niej szkodliwe�substancje�.Ludzie maj� ró�ne gusty i ró�ne przyzwyczajenia.Niektórzy mog� pi� herbat� lubkaw� w ogóle bez cukru, inni przeciwnie, bez cukru pi� nie Potrafi�.Podczasparzenia trzeba na jedn� szklank� dodawa� przynajmniej Pól �y�eczki cukru.Cukier podwy�sza walory herbaty i w ma�ych ilo�ciach (2 �y�eczki dziennie) jestorganizmowi nawet potrzebny.Kilka uwag dotycz�cych cukru.Bia�y rafinowany cukier to chyba najbardziejniebezpieczny produkt naszego wieku.Generalnie mo�na stwierdzi�, �e u�ywany wnadmiarze rujnuje nasz organizm, poniewa� wyp�ukuje z nas wap� i wiele innychmikroelementów.Jednak istnieje recepta, która pozwala z cukruwroga, zrobi� cukierprzyjaciela.Do szklanego naczynia o obj�to�ci 1 1/22 litrów wsypa� 750 gramów cukru(kryszta�u), 200 ml przegotowanej lub topionej wody i 200 ml miodu (ulubionegogatunku).Wszystkie te sk�adniki nale�y wymiesza� i odstawi� na 8 dni(przechowywa� w temperaturze pokojowej), mieszaj�c ca�o�� trzy razy dzienniedrewnian� �y�k�.W wyniku zachodz�cych reakcji chemicznych sacharoza (którapoch�ania wap�), pod wp�ywem miodu i wody rozk�ada si� na glukoz� i fruktoz�,które s� bardzo zdrowe.Bia�y cukier mo�na zast�pi� miodem, br�zowym cukrem lub niskos�odzonymiprzetworami z owoców (d�emy, konfitury).Nale�y co jaki� czas zmienia� gatunkidodawanych do herbaty cukrów.�Pami�� wody�Woda ró�ni si� od wszystkich zwi�zków wyst�puj�cych w naturze tym, �e posiadazdolno�� przechowywania informacji lub mówi�c pro�ciej � posiada pami��.Wiemy ju�, �e komórki naszego cia�a w 70% sk�adaj� si� z wody.Je�li s� tokomórki chorego narz�du, to woda wchodz�ca w ich sk�ad przechowuje informacje ochorobie.Lekarstwa na jaki� czas zmieniaj� struktur� wody w komórkach, ale pocyklu leczenia woda znów usi�uje �przypomnie� sobie� informacj� o chorobie.Wrzeczywisto�ci te procesy s� bardzo skomplikowane, oparte na tysi�cachró�norodnych reakcji.Nie b�dziemy wnika� w szczegó�y olbrzymich formu�.Dlanas istotne jest sedno sprawy, które my�l�, �e Pa�stwo zrozumieli�cie.Teunikatowe w�a�ciwo�ci wody maj� dobre i z�e strony.Do z�ych nale�y �pami�� ochronicznych chorobach.Czy jest na to jaka� rada? Aby pozby� si� chorobynale�y spróbowa� zmieni� struktur� wody w organizmie.Jak to zrobi�?Na pewno nie jest to panaceum, ale niektóre osoby po wykonaniu poni�ejopisanych zabiegów, odczuwa�y gwa�town� popraw� zdrowia.1.Przez pi�� miesi�cy w roku nale�y stosowa� do picia i przygotowywaniaposi�ków tylko wod� z roztopionego lodu (w okresie jesiennozimowym).2.Pi� �wie�o przygotowane soki warzywne lub owocowe, oko�o 1/2 do 1 litra wci�gu dnia (w okresie wiosennoletnim).�Cud sokoterapii�Soki wyp�ukuj� stare, martwe komórki z naszego organizmu, sprzyjaj�rozpuszczaniu si� nagromadzonych soli, rozpuszczaj� kamienie w w�trobie inerkach, a tak�e s� wa�nym �rodkiem zapobiegaj�cym powstawaniu choróbnowotworowych.Wi�kszo�� ludzi ma obawy przed spo�yciem �wie�o przygotowanychsoków ze wzgl�du na zawarte w warzywach i owocach zwi�zki chemiczne u�ywane doszybkiego �wzrostu� i lepszego wygl�du.Pragn� powiedzie�, �e podczas przyrz�dzania soków w zwyk�ej sokowirówceszkodliwe substancje chemizacji pozostaj� w wyt�okach.Soki zawieraj� tylko�strukturowan�� wod� i rozpuszczone w niej witaminy, mikroelementy i �atwoprzyswajalne przez organizm sole mineralne.Sok nale�y pi� 20 minut przed jedzeniem ma�ymi �ykami, zatrzymuj�c ka�dy �yk nakilka sekund.Jest to potrzebne, dlatego �e enzymy, które przetwarzaj� soki(w�glowodany) s� wytwarzane w jamie ustnej [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.