X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.10 rano - 2 szklanki sokugodz.12 w po�udnie - 2 szklanki sokugodz.2 po po�udniu - 2 szklankigodz.4 po po�udniu - 2 szklankigodz.6 po po�udniu - 2 szklankigodz.8 wieczorem - 2 szklankiDrugiego i trzeciego dnia nale�y post�powa� tak samo.Je�eli w czasie trwaniakuracji nie nast�pi wypró�nienie, nale�y wypi� zio�a przeczyszczaj�ce, anajlepiej zrobi� lewatyw�.Ocet jab�kowyWiele osób u�ywa octu w du�ych ilo�ciach w potrawach i przetworach.Ocet winnylub bia�y destylowany zawieraj� sk�adniki niszcz�ce organizm, np.kwas octowy(C2H4O2).Kwas octowy, wchodz�cy w sk�ad octu destylowanego niszczy czerwonekrwinki, powoduje anemi�, zak�óca procesy trawienne i zaburza procesprawid�owego przyswajania pokarmu.Powoduje marsko�� w�troby, wrzodowezapalenie jelita grubego itp.(zwracam na to uwag� amatorów marynowanychogórków, grzybków, ró�nych kiszonych sa�a-kiszonych sa�atek).Radz� unika� octu spirytusowego i winnego, aby nie mie�problemów ze strony uk�adu pokarmowego.Zupe�nie inne warto�ci posiada ocet jab�kowy.Zawiera w swoim sk�adzie kwasjab�kowy (C2H6O5), Kwas zawarty z occie jab�kowym, ��cz�c si� z zasadami isubstancjami mineralnymi tworzy glikogen.Glikogen pozwala uregulowa� cyklmenstruacyjny, polepsza stan naczy� krwiono�nych, sprzyja tworzeniu si�czerwonych krwinek.Jedn� z najcenniejszych warto�ci octu jab�kowego jestwyj�tkowo wysoka zawarto�� potasu, koniecznego do utworzenia w organizmieokre�lonego zapasu energetycznego oraz wyciszenia uk�adu nerwowego iuregulowania pracy hormonów.Sprzyja równie� zatrzymaniu w organizmie wapnia,�elaza, magnezu, chloru i krzemu.Ocet jab�kowy jest w sprzeda�y, ale mo�na go równie� przygotowa� samodzielnie(przepis na jego przygotowanie podam poni�ej).Leczenie octem jab�kowymPrzepis nr 54 (w przypadku utykania, spowodowanego silnym urazem):Ubi� l �ó�tko -f l �y�eczk� miodu+ l �y�k� octu jab�kowego.Wszystko dok�adniewymiesza� i wciera� w chore miejsce.Przepis nr 55 (pó�pasiec):4 razy na dzie� i 3 razy noc� (w przypadku, gdy sw�dzenie nie pozwala spa�)przyk�ada� na zaatakowane miejsca gaz�, nas�czon� nic rozcie�czonym octemjab�kowym.Po 5-10 minutach sw�dzenie ust�puje, a po up�ywie 3-7 dni pó�pasiecznika.Przepis nr 56 (nocna potliwo��):Przed snem przetrze� skór� octem jab�kowym.Przepis nr 57 (oparzenia):Przy pomocy gazy zwil�y� poparzon� powierzchni� skóry octem jab�kowym, któryu�mierza ból i zapobiega tworzeniu si� blizn.Przepis nr 58 (�ylaki):Rano i wieczorem przemywa� octem jab�kowym skór� w miejscach, gdzie s�rozszerzone �y�y i rozciera�.Oprócz tego2 razy dziennie pi� l szklank� ciep�ej przegotowanej wody z rozpuszczonymi wniej 2 �y�eczkami octu jab�kowego.Po miesi�cu stosowania regularnych zabiegów�y�y zaczn� si� zw�a�.Przepis nr 59 ( dla kobiet wr ci��y):W okresie ci��y przed �niadaniem pi� l szklank� ciep�ej wody z rozpuszczon� wniej l �y�eczk� octu jab�kowego.Oprócz tego, przed ka�dym posi�kiem wypija�jeszcze l szklank� przegotowanej wody z rozpuszczonymi w niej 2 �y�kami octujab�kowego i 2 �y�kami miodu.W ostatnich 3 miesi�cach ci��y 2 razy w tygodniuwe wtorki i pi�tki do mieszanki dodawa� jedn� kropl� jodu.Przepis nr 60 (obfite krwotoki podczas miesi�czki, przy hemoroidach, krwotoki znosa):Pi� codziennie 2 �y�eczki od herbaty octu jab�kowego na szklank� gotowanejwody.Przepis nr 61 (odchudzanie):Przed ka�dym posi�kiem wypija� l szklank� przegotowanej wody z 2 �y�eczkamioctu jab�kowego.Przepis nr 62 (�zawienie oczu):Do jednej szklanki wody doda� l �y�eczk� octu jab�kowego i l kropl� jodyny.Pi�raz dziennie przez 2 tygodnie, potem tylko we wtorki i czwartki.Przepis nr 63 (utykanie spowodowane zapaleniem stawów):Przed ka�dym posi�kiem pi� 10 �y�eczek od herbaty octu jab�kowego.W ci�gu 2dni dolegliwo�� ust�pi w 20%, a na 5-ty dzie� w 50%.Po 30 dniach kuracjipowinny znikn�� bóle stawów i zmniejszy� si� utykanie.Przepis nr 64 (nadci�nienie):U niektórych osób w uk�adzie trawiennym wyst�puje niedostatek kwasu solnego, copodwy�sza ci�nienie krwi.Aby skutecznie walczy� z t� dolegliwo�ci� trzeba je��mniej mi�sa, a przed jedzeniem pi� od l do 3 �y�eczek octu jab�kowego.Ci�nienie krwi zauwa�alnie obni�a si�.Okresowo ocet mo�na �przegryza�" l�y�eczk� miodu.Wówczas efekt b�dzie jeszcze lepszy.Przepis nr 65 (ból g�owy):Do garnuszka nala� 1/2 szklanki octu jab�kowego i 1/2 szklanki przegotowanejwody.Wymiesza� i postawi� na ma�ym ogniu.Kiedy roztwór zagotuje si�, garnuszek zdj�� i zrobi� inhalacj�.Wdycha� par�powoli 75 razy.Je�eli ból g�owy nie minie ca�kowicie, to na pewno przynajmniejznacznie os�abnie.Przygotowanie octu jab�kowegoIlo�� zale�y od tego, do jakich celów si� go przygotowuje.Odrzuci� zgni�e lubrobaczywe cz�ci jab�ek (nie obiera� ze skórki).Jab�ka wraz z gniazdaminasiennymi przekr�ci� przez maszynk� do mi�sa.Otrzyman� mas� w�o�y� doemaliowanego lub szklanego naczynia z szerok� szyjk�, doda� ciep�ejprzegotowanej wody (l litr wody na 800 g jab�ek).Na ka�dy litr wody doda� 100g miodu, 10 g dro�d�y piekarskich i 20 g czarnego podsuszonego chleba.Zakry�naczynie i odstawi� do sfermentowania przy temperaturze 20-30�C (fermentacjazachodzi lepiej przy sta�ej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jaknajszersza), W ci�gu pierwszych 10 dni zawarto�� naczynia nale�y codziennieprzemiesza� drewnian� �y�k�.Po up�ywie 10 dni prze�o�y� do worka z gazy iodcisn��.Otrzymany sok jeszcze raz przefiltrowa� i przela� do naczynia zszerok� szyjk�.Na l litr otrzymanego soku doda� 80 g miodu i wymiesza�drewnian� �y�k� do ca�kowitego rozpuszczenia.Naczynie przykry� gaz� i postawi�w ciep�ym miejscu (temperatura +25�C - +30�C).Ocet jest gotowy w momencie gdyp�yn zja�nieje.W zale�no�ci od rodzaju jab�ek, miodu i ilo�ci wody oraz innychczynników trwa to zwykle 40-60 dni.Gdy p�yn zja�nieje, filtruje si� go,przelewa przy pomocy lejka do 0,5-litrowych butelek.Butelki nale�y szczelniezamkn�� (korek mo�na zala� woskiem) i przechowywa� w ch�odnym miejscu [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • listy-do-eda.opx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.